Tags

,

Marin Preda mi se pare un scriitor extraordinar si citind operele sale traiesti anumite stari; si asta este cel mai important lucru la carti. Nu iti vei aminti, poate, numele personajelor sau ce s-a intamplat, dar iti vei aminti de o carte buna pentru ca iti va crea anumite stari, dupa cum spunea si actorul Marin Moraru in cartea sa.

“Nu e indicat sa scutim oamenii de suferintele care ii asteapta, sunt ale lor, sa ii lasam sa le indure ca sa se faca mai buni.”

“… ca sa ne despartim de cineva cu inima usoara – adica sa incetam sa mai iubim pe cineva si sa ramanem liberi pentru alta iubire – trebuie mai intai sa ne convingem ca acel cineva nu ne mai iubeste el insusi.”

“Oh, se zice ca timpul este un vraci infailibil, si daca el face ca o dragoste sa se nasca, tot el e acela care o face sa se si stinga.”

<<- Sunt emotii care se produc in noi fara stirea noastra, ii raspund. Acestea ne consuma si ne determina cel mai mult.>>”

“Actele omului sunt sanctionate de propria lui constiinta, mai devreme sau mai tarziu – baga de seama cum traiesti! Daca suferi, nu cauta sa scapi de suferinta, indiferent prin ce mijloace, nu vei scapa de ea decat pentru a te prabusi in remuscari.”

“…nu marimea erorii luata in sine determina gradul de suferinta, ci puterea cu care ne-am atasat de ea.”

“<<-Asta inseamna ca bucuria e un soi de uitare de sine. Ca, indata ce incercam sa luam cunostinta de noi cand ne bucuram, bucuria a si disparut.>>”

Oamenii nu sunt nici buni, nici rai, ci niste existente care trebuiesc intelese, ca sentimentele lor pot fi rele sau bune, trecatoare sau durabile, depinde cine, cum si in ce conditii se canta pe ele (ca pe-un pian). In primul rand trebuie inteles acest lucru foarte important.”

“Romania n-a dus niciodata lipsa de talente, dar adesea de oameni de caracter, capabili de a urmari o idee pana la capat.”

“Daca scopul omului in viata ar fi doar sa se educe, cred ca multi ar sfarsi prin a se sinucide. Viata e facuta din bucurii si dureri si din amestec de bucurii si dureri si in viata omul are de trait drame sau fericiri nesperate, e stapanit de idealuri sau obsedat de vanitati. Omul in viata savarseste si ticalosii, comite si lucruri ireparabile, salveaza pe tovarasul sau sau il arunca in infrangere. Omul in viata creeaza sau distruge orase, schimba sau astupa cursul fluviilor.”

“<<- Se considera la noi azi moartea ca un fenomen pur individual ca si iubirea de altfel, ca si nasterea, ca si prietenia si suferinta.>>”

“<<- Nimic in lume nu poate inlocui femeia in momentele cand iubirea este puternica. Toate celelalte forme de iubire (iubirea de natura, de arta, sexualitatea pura, fara afectivitate) participa la aceasta iubire centrala si complexa, desi tendinta lor este sa devina autonomie.>>” Emil Cioran

“<<Cunoasterea adevarata este cel mai mare intuneric.>>” Emil Cioran

 

Advertisements