Tags

, , ,

Ok, vreau doar sa va avertizez ca daca aveti o imaginatie foarte bogata, adica suficient de bogata, cartea asta mai bine o cititi pe zi. Oricum o sa va ramana ceva “filme” in cap, dar asta e partea a 2 a.

Mi-a placut… si nu sunt foarte nerabdatoare sa vad filmul, pentru ca m-a impresionat deja cartea.

“În toamna anului 2005, “povestea de la Tanacu” nu a tinut doar pagina întâi a ziarelor din Romania, ci a facut turul mapamondului. Tara noastra reuşea din nou sa uimeasca lumea: în secolul 21, într-o manastire din Moldova, o tânara cu tulburari psihice murise, legata pe o cruce improvizata, în urma unei exorcizari. Nimeni nu a înteles exact despre ce fusese vorba. Unii i-au acuzat pe staret şi pe maicile care, în zilele noastre, s-au dedat la un ritual medieval. Altii, pe medicii care n-au preluat cazul Irinei îin toata complexitatea lui medicala şi sociala.

Cartea Tatianei Niculescu Bran reconstituie în detalii cum se naşte o drama când pe aceeaşi scena se întâlnesc copii traumatizati afectiv din orfelinatele lui Ceauşescu, un preot hirotonit în graba, medici obositi, coruptii locali, pedofili occidentali. Procesul nascut în jurul acestei stranii şi teribile morti nu s-a încheiat. Ca într-o tragedie antica, toti cei implicati par sa vina în fata judecatorului cu bucata lor de adevar şi dreptate. Numai istoria care, în mutilarea lor, i-a facut pe toti cu putinta, ramâne nejudecata.

În paginile acestei carti, o ziarista cu o experienta de peste 10 ani se întâlneşte cu o scriitoare de prima mâna pentru a ne pune în fata o Romanie care încearca sa evadeze din eternitatea ei.”

Gabriel Liiceanu

Advertisements